Forum o zarabianiu na blogach
http://forum.zarabianie-na-blogu.pl/

przeprowadzanie testów A/B
http://forum.zarabianie-na-blogu.pl/przeprowadzanie-testow-a-b-t125.html
Strona 1 z 1

Autor:  Adam [ So maja 26, 2012 10:33 pm ]
Tytuł:  przeprowadzanie testów A/B

Czy ktoś może podpowiedzieć coś w tym temacie? Jak wygląda robienie takich testów w przypadku Wordpressa? Może jakieś wtyczki (chociaż wolałbym bardziej ogólnie, bo wiadomo, że przy pomocy wtyczek nie będzie dało się wszystkiego sprawdzić na co będzie zapotrzebowanie)? Z góry dzięki za info.
Pytam zarówno o teoretyczne podstawy, ale zwłaszcza jak wygląda przeprowadzanie takich testów w praktyce.

Autor:  Krzysztof Lis [ N maja 27, 2012 9:49 pm ]
Tytuł:  Re: przeprowadzanie testów A/B

A co konkretnie chcesz sprawdzić?

Autor:  Adam [ Śr maja 30, 2012 5:30 pm ]
Tytuł:  Re: przeprowadzanie testów A/B

W zasadzie to wszystko, ale głównie będzie to układ reklam - czy w sidebarze po lewej, po prawej, w obu? Czy w treści tak jak ty masz na blogu czy po prawej będzie porównywalna klikalność? Albo np. ta sama jednostka reklam (wspomniana na początku treści) - ale w różnych theme.

Inna sprawa to ile trzeba mieć dziennie wizyt by taki test miał sens? 100 osób dziennie i 7 dni testu myślisz że będzie już reprezentatywne?

Autor:  Krzysztof Lis [ Pt cze 01, 2012 2:34 pm ]
Tytuł:  Re: przeprowadzanie testów A/B

Aby test miał sensowne wyniki, to trzeba IMHO co najmniej po 10 000 wyświetleń każdego wariantu.

Jeśli chcesz testować proste rzeczy, np. wyrównanie jednostki reklamowej, wystarczy fragment kodu PHP w odpowiednim pliku szablonu, który Ci wyświetli albo jedną, albo drugą jednostkę.
Jeśli chciałbyś porównać np. wyświetlanie jednostki w treści z wyświetlaniem w bocznym pasku, będziesz potrzebować więcej dłubaniny.

Autor:  Adam [ So cze 09, 2012 5:54 pm ]
Tytuł:  Re: przeprowadzanie testów A/B

A mógłbyś pokazać jakiś przykład takiego kodu php który raz wyświetli tą a raz inną wersję strony? (Ja nie znam php na tyle by nawet coś takiego prostego napisać.)

Autor:  Krzysztof Lis [ So cze 09, 2012 5:58 pm ]
Tytuł:  Re: przeprowadzanie testów A/B

Prawie najprostszy, dla dwóch wersji:

Kod:
<?php $result_random=rand(1, 100); // generujemy liczbę losową z zakresu 1-100
if($result_random<=50) { //jeśli wynik jest mniejszy od 50, na stronie pojawi się kod wklejony poniżej ?>

<?php
} // jeśli wynik jest większy lub równy od 50, na stronie pojawi się kod wklejony niżej
else { ?>

<?php } ?>

W pustych liniach wstawia się to, co ma się testować.

Jeśli chcesz aby np. było 90% wyświetleń jednej wersji, zmień w odpowiednim miejscu 50 na 90. :)

Autor:  Damian Daszkiewicz [ Śr cze 08, 2016 2:40 pm ]
Tytuł:  Re: przeprowadzanie testów A/B

Jakiś czas temu skleciłem na swoje potrzeby prosty skrypcik do testów A/B:
http://www.herbalsgroup.pl/files/testab.zip

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/