Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sty 16, 2018 10:55 am

Ważne ogłoszenie dla użytkowników forum, linkowanie do zewnętrznych stron odbywa się poprzez serwis adf.ly. Więcej informacji w tym temacie.





Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Może to właśnie Ty mi pomożesz? Kilka Konkretnych problemów 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 01, 2013 11:37 am
Posty: 31
Post Może to właśnie Ty mi pomożesz? Kilka Konkretnych problemów
Witam szanowni wielbiciele WordPress'a,

mam kilka problemów natury technicznej z którymi staram sobie poradzić od kilku dni i potrzebuje delikatnie mówiąc kogoś kto wskaże mi odpowiedni kierunek.

Wszelkie zmiany oraz modyfikacje, które chcę wprowadzić dotyczą strony
http://wirtualny-wojownik.pl

1# Ręczna Konfiguracja zajawek wpisów
Znalazłem w sieci interesujący przykład rozmieszczenia zajawek wpisów w dwóch kolumnach obok siebie. Czy odnajdę w sieci odpowiedni skrypt / szablon dla mojej skórki Responsive theme? (font-page.php?) Przykład, który podaję w załączonym zdjęciu pochodzi z płatnej skórki Thesis ( która ma wbudowany framework pod takie specyficzne zajawki)
Załącznik numer 1 : http://imageshack.us/a/img818/6792/io6k.jpg
( Zdjęcie pochodzi z strony jakoszczędzaćpieniądze.pl )
2# Eliminacja kilku zbędnych elementów

Chciałbym usunąć " Publikacja Sierpień 31, 2013 przez admin — Brak komentarzy ↓" ten element, znajduje się w podstronach artykułów, poniżej tytułu strony.

3# Jak dobrać odpowiednie fonty nagłówków wpisów oraz widgetów?

Posiadam zainstalowaną wtyczkę - Font, która w łatwy, przyjemny sposób zamienia czcionki użyte w szablonie. Pytanie jak dostosować, czym się sugerować podczas wyboru odpowiedniego fonta?

4# Czy zachować obecne logo? Zmienić jego strukturę?
Proszę o szczerą wypowiedź, uzasadnij proszę swoją wypowiedź.

5# W jaki sposób mogę dodać kolumnę z lewej strony wpisu, tak aby móc umieścić tam widget'y?

Zapraszam do dyskusji, dziękuje z góry za wszelkie odpowiedzi, które pojawią się w tym wątku.
Pozdrawiam, Michał.

_________________
Najczęściej zadawane pytania na temat pendrive FAQ 2013! Jeśli preferujesz odpocząć zagraj w Happy Wheels


Wt wrz 10, 2013 1:59 pm
Zobacz profil WWW

Dołączył(a): Pt paź 11, 2013 1:58 pm
Posty: 1
Post Re: Może to właśnie Ty mi pomożesz? Kilka Konkretnych proble
Odpowiem na drugie pytanie. Wszystko to możesz usunąć w edycji templatki - masz tam ikonki odpowiedzialne za komentarze i wpisy - po prostu odznaczasz te ikonki.

_________________
naprawiamy skrzynie biegów białystok


Pt paź 11, 2013 2:03 pm
Zobacz profil

Dołączył(a): Pt sty 17, 2014 2:51 pm
Posty: 29
Post Re: Może to właśnie Ty mi pomożesz? Kilka Konkretnych proble
1.
szukaj w necie poradnikow najpierw (zlota zasada). jesli nie ma ale wiesz ze mozesz to skopiowac kod to czemu nie sprobowac? czesto slidery czy rozne wlasnie takie rzeczy wymagaja jquery czy tam cos innego a ty juz wiesz ze potrzebny jest framework :).

co do drugiego.

zazwyczaj w ustawieniach szablonu wp tego nie usuniesz. musisz wejsc w appearance>editor i wybrac po prawej plik o nazwie content-single.php (lub podobnej, zazwyczaj z single).

Kod:
   <header>
      <h2><?php the_title(); ?></h2>
      <div class="entry-meta">
         Date: <?php the_time( get_option( 'date_format' ) ) ?> |
         <?php echo __( '[color=#00FF40]Category[/color]: ', 'gamepress' ).' '. get_the_category_list( __( ', ', 'gamepress' ) ); ?> |
                Author: <a class=“url fn author” rel=“author” href="http://hssss.com/about-me"><?php echo  get_the_author(); ?></a> |
         <?php comments_popup_link(__('[color=#80BF00]No comments[/color]','gamepress'), __('1 comment','gamepress'), __('Comments: %','gamepress')); ?>
      </div>
   </header>

szukasz headera i widzisz sciane kodu. pod tytulem jak widac sa komentarze, autor, kategoria postu i data (u mnie). no to u mnie bys usunal wszystko oprocz pierwszej linijki <h2>/<h2> czyli tytulu i headera. (usun od <div do /div>

3
nie znam sie na czcionkach ale chodzi ci wizualnie czy jak? bo nie wizualnie to tym sie sugeruj:
http://www.google.com/fonts
a wizualnie to gustem.

4. brzydko nie jest zalezy od gustu. no obrazki zwlaszcza okulary sa ok ale nie pasuja i dziwnie ulozone. ale patrzalem i nie masz naglowku h1 czyli tytulu strony. ustaw go. da sie nawet niewidoczny zrobic. tylko nie wsadzaj logo w h1. to troche glupie pytanie bo kazdy woli inaczej. ja lubie na srodku.

5. jesli szablon nie ma takiej opcji to w kodzie. na pewno sa chociaz anglojezyczne poradniki na necie jak to zrobic:
https://www.google.pl/search?q=wordpres ... 3&ie=UTF-8

zauwaz tez ze kolumna ma pare plikow edytorze, conajmniej jeden. a jakis inny plik wywoluje kolumny.ale ja bym sie za to nie zabieral hah. w bloggerze o wiele latwiej.


no dobra na dzikusa bym to zrobil tak. albo poradnik a jak nei to kopiuje zawartosc pliku prawej kolumny i tworze i wklejam. jesli jest napisane ze align right albo pozycja w pixelach wyznaczona to zmieniasz na right/na pozycje z lewej. potem szukam pliku ktory wywoluje kolumne prawa i dopisuje taki sam kod jaki jest tylko z nazwa lewej kolumny. a potem tylko poprawki zeby srodek byl na srodku a nie pod albo cos tam.


Pn sty 20, 2014 2:33 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.